Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Ramazan Serif pocinje 11.augusta.2010.

Go down

Network | Pribava Ramazan Serif pocinje 11.augusta.2010.

Komentar by Admin on Wed 04 Aug 2010, 20:28

11. August - 9. Septembar: Ramazan Serif Mubarek Olsun

Za muslimane širom svijeta, islamski mjesec Ramazan (također poznat kao Ramazan u mnogim europskim zemljama) počinje 11. augusta. Ramazan je deveti mjesec islamskog kalendara i na mnogo načina je najvažniji od svih mjeseci. To je u ovom mjesecu da je Allah, preko meleka Dzebraila, dade prvi od otkrivenja (koji u cjelini čine Kur'an) za poslanika Muhameda. Ovaj utvrđeni su temelji islamske vjere.

Posta za vrijeme mjeseca Ramazan je jedan od pet stupova islama. Prema Kuranu, muslimani su dužni postiti (Oruč na turskom) od zore do sumraka za cijeli mjesec. Drugim riječima oni ne smiju jesti, piti niti pušiti cijeli dan, osim što nije dozvoljeno da imaju seksualne odnose. Također mole sve češće u ovo vrijeme.

Muslimani posta omogućuje da pokažu svoje poslušnosti Bogu zove i njihove zahvalnosti njemu za pružanje Kurana. Sa svoje strane, Allah stvorio Ramazan kao mjesec u kojem su grijesi oprošteni i zaboravljena. Riječ Ramazan može biti izvedena iz arapske riječi 'ramadoen', što znači da se spali. Autor posta u ovom mjesecu grijeha se ugasi, kao da su bili na vatru.

Kao i poštivanje Božje vrijednosti, Ramazan također uključuje draga drži ono što već imate. Ideja je da ako ste se suzdrže od stvari koje se uzimaju zdravo za gotovo, kao što su jelo i piće, naučit ćete da bolje cijeniti takve stvari. Također ćete biti u mogućnosti da se više sluha za one manje sretni od vas.
Postom također smatra vrijeme kada se ljudi mogu razmišljati stvari i učvrstiti svoju vjeru.

Mjesec posta mora izgledati kao težak zadatak za strance, posebno kada se smatra da je u nekim zemljama, uključujući i Tursku, bit će visine ljeta. Dani su dugi. Ali, većina muslimana zaista radovati se unaprijed Ramazan. Ramazan, kažu, mjesečno za toleranciju, praštanja i solidarnosti. Tijekom mjeseca, odnosi između članova obitelji i prijatelja su učvrstili i sporovi se riješiti i oprostiti. Više se pažnja posvećuje siromašnima i manje sretni previše.

Ramazan se temelji na lunarnom ciklusu i time islamske godine ima 11 dana manje od solarne godine koristi u zapadnom kalendaru. To znači da svake godine Ramazan dolazi jedanaest dana ranije nego prethodne godine.

Ramazan Serif Mubarek Olsun Vam zeli Urednistvo Vaseg web portala, da ga provedete u veselju i rahatluku.

S Postovanjem Vas
(Network | Pribava)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu