Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Čak 61 posto mladih u BiH konzumira alkohol

Go down

Network | Pribava Čak 61 posto mladih u BiH konzumira alkohol

Komentar by Admin on Wed 25 Mar 2009, 01:31SARAJEVO - Istraživanje provedeno na uzorku od 2.970 učenika prvih razreda srednjih škola u Federaciji BiH pokazalo je kako čak 61 posto konzumira alkohol, a šest posto njih je do 16 godine probalo marihuanu, pokazalo je Europsko istraživanje u školama o konzumiranju alkohola, droga i duhana (ESPAD), provedeno u toku 2008., a čiji su rezultati predstavljeni u Sarajevu.

Ovo je, po riječima glavne istražiteljice na projektu ESPAD, prof. Aide Pilav veoma zabrinjavajuće.

- Činjenice pokazuju kako je konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci prilično rašireno među ovom populacijom. Na ovo utiče veoma laka dostupnost alkohola i droga, okruženje i visoki faktor tzv. "vršnjačke konzumacije", a što se u društvu tretira kao prihvatljivo ponašanje", kazala je Pilav.

Prevencija i edukacija su, istakao je federalni ministar zdravstva Safet Omerović, jedan od najučinkovitiji načina borbe protiv ovih poroka. Zakonski okviri su dobro postavljeni, ali problem je implementacije tih zakona.

- Prelazak u adolescentno doba je posebno osjetljiv period i društvo u cjelini ovoj kategoriji mora posvetiti posebnu pažnju. Vlada FBiH je prošle godine usvojila Politiku mladi i zdravlje, a trenutno radimo na Strategiji mladi i zdravlje", istakao je Omerović.

Visoka dostupnost alkohola, duhana i droga zabrinjava i ministricu obrazovanja i nauke FBiH Melihu Alić. I ništa više od toga!
avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu