Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

U susret Ramazanu: Sutra počinje mjesec posta i radosti

Go down

Network | Pribava U susret Ramazanu: Sutra počinje mjesec posta i radosti

Komentar by Admin on Fri 21 Aug 2009, 00:06


Prvi dan mjeseca Ramazana i dan kad počinje post prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH je petak 21. august.Mjesec posta i radosti ima za svrhu da se vjernici odazovu Allahovoj naredbi, da bi suzdržavajući se od jela, pića, pušenja i drugih čulnih uživanja zaslužili Njegovo zadovoljstvo, te tako sebi priuštili radost."O vjernici, propisuje Vam se post, koji je bio propisivan narodima koji su Vam prethodili, da biste istinsku bogobojaznost stekli. Određeni broj dana." (Krava, 183-184)Naime, samo postom možemo znati kako je siromašnima, a i pored toga, post je lijek za dušu.Da bismo upotpunili sve zahtjeve koje Ramazan postavlja, potrebno je i redovno klanjati pet dnevnih namaza, ustajati na sehur, klanjati teravije, učiti svakodnevno Kur'an, činiti zikir, davati sadaku, odazivati se na iftar, kao i priređivati iftar.
Jedna ramazanska novost koja je obradovala stanovnike Saudijske Arabije je da će ove godine moći koristiti teleskope kako bi izbliza vidjeli polumjesec koji označava početak svetog mjeseca posta.Tamošnje vlasti su pozvale vjernike da prisustvuju ovom događaju u četvrtak uvečer. Prije nikad mjesečeve mijene za vrijeme Ramazana nisu praćene teleskopom na ovom poluotoku, već isključivo golim okom, a prošle su godine saudijske vlasti odbacile prijedlog da se početak i kraj lunarnog mjeseca označava astronomskim kalkulacijama, piše The Times of India.
Kako bi post prošao u zdravlju i blagostanju i liječnici su upozorili da osobe koje imaju dijabetes tipa 2 tokom Ramazana nikako ne smiju prekidati terapiju.
Istraživanje je pokazalo da pacijenti imaju manji rizik od upadanja u hipoglikemiju ako koriste DPP-4 inhibitor, nego sulfoureu.Ramazan je deveti mjesec lunarnoga, muslimanskog kalendara, koji se računa prema mjesecu, ne prema suncu. To znači da svake godine post započinje deset ili 11 dana ranije.

(RTVTK)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu