Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Prijeti li BiH vruća hipotekarna jesen?

Go down

Network | Pribava Prijeti li BiH vruća hipotekarna jesen?

Komentar by Admin on Mon 17 Aug 2009, 23:21


Magični trougao stvoren visokim cijenama kapitala, enormnim zaduženjima privrednih subjekata i gradjanstva te padom privrednih aktivnosti mogao bi izazvati veliku hipotekarnu krizu u BiH. Bio bi to, prema procjenama stručnjaka državne Vanjskotrgovinske komore, rezultat nemogućnosti servisiranja preuzetih kredita i u medjuvremenu povećanih kamata. U Vanjsko-trgovinskoj komori BiH rješenje vide u reprogramiranju kredita.
Sve je više privrednih subjekata u BiH koji zbog pada proizvodnje i otpuštanja radnika sa strahom iščekuju jesen. Situacija nije bolja ni kad su u pitanju krediti stanovništva podignuti uz hipoteku. Četvrti kvartal ove godine mogao bi, smatraju u Vanjskotrgovinsko komori Bosne i Hercegovine, biti obilježen velikom hipotekarnom krizom. Banke preuzimaju imovinu kreditima opterećenog stanovništva i preduzeća i nude je na tržištu. Pad cijena izuzetno vrijednih nekretnina kako stanovništva tako i privrednih subjekata i do 70 % izazvaće veliku ponudu na tržištu, napominju stručnjaci.
Duljko Hasić iz Vanjsko-trgovinske komore BiH kaže da u ovom trenutku imaju oko 42 000 blokiranih računa privrednih subjekata od čega je trajno njih više od 20 000. Ukoliko dodje do aktiviranja hipoteka banke će početi prodavati objekte privrednih subjekata i imovinu gradjana, kaže Hasić u u bjescjenje a na scenu će stupiti mešetari.
Da bi se ublažile posljedice recesije, prema riječima Hasića, potrebna je potrebna je i dobra volja banaka. Ona bi se ogledala u nepovećanju kamatnih stopa ali i reprogramiranju kredita. Sve ovo, kažu u Vanjsko-trgovinskoj komori, bilo bi najbolje regulisano odgovarajućom zakonskom regulativom, koje u BiH još uvijek nema.

(RTVTK)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu