Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Recesija: Posao izgubilo skoro 45.000 radnika

Go down

Network | Pribava Recesija: Posao izgubilo skoro 45.000 radnika

Komentar by Admin on Sat 04 Jul 2009, 19:00

Od početka godine otpuštene 29.232 osobe • Nezaposlenost 40,6 posto...


Bh. radnici: Velike posljedice krize

Da posljedice velike svjetske ekonomske krize snažno pogađaju BiH, odzvanjajuće upozorava činjenica da broj bh. radnika koji ostaju bez posla raste iz mjeseca u mjesec.

Kako je "Dnevnom avazu" potvrđeno u službama za rad i zapošljavanje, bez posla je od oktobra prošle godine, kada su se pojavile prve posljedice krize u našoj zemlji, do početka juna ove ostalo tačno 44.800 osoba.

Stalni porast

Stravično zvuči činjenica da su samo od početka ove godine posao izgubila čak 29.232 radnika u BiH.

Portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH Sanela Zeljković kazala je jučer za "Avaz" da je u maju 2009. registrirano 4.536 osoba kojima je prestao radni odnos. Prema njenim riječima, do početka juna na evidencijama nezaposlenih u BiH bio je čak 490.571 radnik. Broj ukupno zaposlenih u BiH, koji je iznosio 722.735, smanjen je, a stopa registrirane nezaposlenosti za april iznosi 40,6 posto i veća je nego u martu.

Prema službenim evidencijama, u aprilu 2009. bez posla je ostalo 4.876 radnika, u martu čak 8.705, u februaru 5.378, a u januaru 5.828. Tokom decembra 2008. godine na evidencijama je bilo 5.597 novih nezaposlenih, u novembru 4.074, a u oktobru još 5.806 radnika.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Nihad Imamović kaže za "Avaz" da je situacija u zemlji alarmantna.

Opadanje poslova

- Činjenica je da poslovi rapidno opadaju i narudžbe padaju. Poslodavci ne mogu izdržati kompletan teret. Rade samo da prežive. Vlasti ništa nisu učinile da nam pomognu. Od svih mjera koje smo tražili od Vlade FBiH radi sprečavanja posljedica krize, ukinuta je tek turistička taksa. Dogovoreno je da doprinosi budu smanjeni za 3,5 posto u ovoj godini, a u naredne dvije za ukupno 15 posto - rekao je Imamović.

On je naveo da poslodavci teško dobivaju kredite od banaka, a mnogi se ne usuđuju da ih uopće uzmu, jer su kamate izuzetno visoke. Istakao je da je posebno porazno što trgovina slabo radi i da bi se morala pospješiti potrošnja u zemlji. Otpuštanjem radnika, tvrdi Imamović, posljedice krize bit će još veće, a može se očekivati i veći val otpuštanja.

Otpuštanja u proizvodnji

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber kazao je za "Avaz" da stvarni podaci s terena govore kako je "sve više otpuštanja, a manje zaposlenih u zemlji".

- Prema našim informacijama, najviše otpuštanja ima u građevinskom sektoru, metalopreradi, drvopreradi, tekstilnoj industriji... Ljudi gube posao u proizvodnji. Time se smanjuju šanse da država ovo preživi. Država mora početi provoditi ekonomsku politiku, prioritetne mjere, a ne kupovati vrijeme. Vlasti samo gledaju kako će zaštititi svoju kožu - rekao je Biber.

(avaz.ba)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu