Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Učenici iz BiH na državnu maturu ići će u Hrvatsku

Go down

Network | Pribava Učenici iz BiH na državnu maturu ići će u Hrvatsku

Komentar by Admin on Thu 11 Jun 2009, 14:34


Ovo nam je bilo preteško. Sreća da je ovo samo probni test. Nisu se bez razloga bunili maturanti u Hrvatskoj, bili su komentari učenika u Zapadnohercegovačkoj županiji kada su završili s pisanjem ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

Nekima je bilo toliko teško da nisu ni pokušavali rješavati ovaj test. Profesori ne dijele mišljenje svojih učenika.
- To je bila tek niža razina ispita, koji nije bio težak i trebao ga je znati riješiti svaki gimnazijalac - kazala nam je Helena Lončar, profesorica hrvatskog jezika u posuškoj gimnaziji. Nije nam rekla kakve rezultate od ovoga testa očekuju, ali ministar prosvjete, kulture i sporta ZHŽ-a Vjekoslav Čamber nije optimističan što se tiče rezultata, ali smatra da je razlog i to što se s učenicima nije radilo dovoljno dobro tijekom školovanja.

Slabi rezultati i u RH
- Ni u Hrvatskoj ispiti nisu baš dobro napravljeni, niti su im rezultati bili obećavajući. Najveći problem je u tome što učenici dovoljno ne čitaju, pa onda ne mogu dobro ni napisati esej. Kako će tek uraditi višu razinu ispita - pita se Vjekoslav Čamber, a pitaju se i učenici, kao i njihovi roditelji.

- Ako učenici budu htjeli dodatnu edukaciju i dopunsku nastavu, omogućit ćemo im. Kada se pregledaju ispiti, porazgovarat ćemo i s profesorima hrvatskog jezika i vidjeti hoćemo li organizirati dopunsku nastavu - kazao je Čamber, a prof. Helena Lončar smatra da će unatoč tome u odnosu na vršnjake iz Hrvatske, koji se godinama pripremaju za državnu maturu, učenici iz BiH biti zakinuti. Ovo je prvo polaganje državne mature u BiH.

Ostale županije još ga nisu organizirale jer nemaju identifikacijski broj učenika, kao ni digitalni dnevnik. Na jesen će biti organizirano i testiranje učenika iz drugih obveznih predmeta, matematike i stranog jezika, a oni koji budu željeli, na kraju godine će polagati državnu maturu kako bi mogli upisati fakultet u Hrvatskoj.

Školske iskaznice
- Svi učenici već sada imaju svoj identifikacijski broj, dotad će imati i naljepnice s barkodom kao u Hrvatskoj te školske iskaznice s kojima će moći pristupiti maturi. Oko polaganja državne mature s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja RH sve je dogovoreno. Još nam je ostala samo jedna dvojba. Hoćemo li donositi testove u Mostar, što nam je skuplje i kompliciranije, ili ćemo autobusima organizirati prijevoz učenika u Hrvatsku. Učenici iz Hercegovine u tom slučaju polagali bi, primjerice, u Splitu, a učenici iz Bosne u Slavonskom Brodu.

Federalno ministarstvo nema nadležnost za polaganje državne mature, a odsjek za obrazovanje u Ministarstvu civilnih poslova nije uopće raspravljao o ovom projektu.
- Polaganje mature na federalnoj razini ne dolazi u obzir, samo na državnoj. Potrebno je osnovati i tri nacionalna centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a ako ih ne bude, svi koji radimo po hrvatskom programu ćemo se prikloniti centru u Zagrebu - zaključio je Čamber.

(vecernji.hr)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu