Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Biometrijski pasoši krajem godine

Go down

Network | Pribava Biometrijski pasoši krajem godine

Komentar by Admin on Mon 30 Mar 2009, 16:43

Početak rada sistema planiran za 1. jula ove godine...Sistem za izdavanje biometrijskih pasoša u BiH počet će s radom 1. jula, dok je početak izdavanja tih pasoša planiran za 31. decembra ove godine, potvrđeno je danas u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka u BiH (IDDEEA).

Glasnogovornica agencije Amila Opardija istakla je da je riječ o veoma kompleksnom sistemu, koji uključuje integraciju aktivnosti 144 općine, 12 MUP-ova, MVP i DKP mrežu. BiH je morala izvršiti veliki broj aktivnosti i raditi s različitim nadležnostima na različitim nivoima.

- Ako se ima u vidu da je Zakon o pasošima izmijenjen u maju 2008. godine, te da je početak rada sistema planiran za 1. jula ove godine, onda možemo reći da je u kratkim rokovima postignut optimum u okolnostima u kojima je rađen ovaj proces, kazala je Opardija.

Navela je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH provelo tendersku proceduru za nabavku biometrijskih pasoških knjižica, te je u februaru ove godine s Bundesdruckereiem iz Njemačke potpisan ugovor o nabavci tih knjižica.

U knjižici će se nalaziti čip u koji će se u skladu sa standardima unositi relevantni podaci.

Konačnu cijenu biometrijskog pasoša propisat će Ministarstvo civilnih poslova BiH u skladu sa Zakonom o pasošima.

Kako je naglasila Opardija, prilikom formiranja cijene bit će napravljena analiza troškova vezano za izdavanje putnih isprava i nabavku obrazaca. Težnja će biti da se ne vrši preveliko povećanje u odnosu na postojeće cijene.

Kada je riječ o važenju dosadašnjih putnih ipsrava, u Agenciji napominju da je u BiH zakonom definirano da postojeći pasoši vrijede do roka upisanog u dokument, dakle pet godina od momenta izdavanja.

U IDDEEA-i naglašavaju također da je sigurnost sistema dokumenata samo jedan segment koji se mjeri prilikom donošenja odluke o liberalizaciji viznog režima, te da je neophodno da u svim segmentima postoji evidentan napredak i da se prepoznaju konkretni rezultati.

- Mi smo u proces poboljšanja sistema ID dokumenata ušli dosta prije konkretnih odluka vezanih za početak dijaloga oko vizne liberalizacije. Očekujemo da će zemlje koje donose odluku o viznoj liberalizaciji prepoznati naše napore i rezultate u segmentu sigurnosti dokumenata, kazala je Opardija.

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu