Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Novi zakon štiti građane i državu od pranja novca i terorizma

Go down

Network | Pribava Novi zakon štiti građane i državu od pranja novca i terorizma

Komentar by Admin on Sat 06 Jun 2009, 19:54

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH je na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo prijedloge zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, zakona o graničnoj kontroli i zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.


Usvajanje ovih zakona, koji će po hitnom postupku biti upućeni u parlamentarnu proceduru, predstavlja ispunjavanje važnih uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH i EU.

Prijedlogom zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, koji je izradila interresorna radna grupa, uklanjaju se nedostaci postojećih zakonskih rješenja i usklađuju sa zakonodavstvom EU.

U odnosu na postojeće zakonsko rješenje, ovaj zakon uvodi određene novine, po kojima pravne i fizičke osobe koje se bave prodajom roba i usluga u BiH neće biti obavezne da svojim kupcima i klijentima plaćaju iznose koji u gotovom novcu prelaze sumu od 30.000 KM.

Zakonom je također propisano da banke i druge finansijske institucije, pravne ili fizičke osobe procjenjuju stepen rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, koje konkretan klijent, transakcija ili proizvod mogu imati.

Pored toga, strani državljani, koji su politički eksponirani, kao i članovi njihovih porodica, bit će posebno tretirani pri stupanju u poslovni odnos sa finansijskim institucijama u BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH bit će dužna da Finansijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e dostavlja podatke o svakom prijenosu gotovog novca preko državne granice u vrijednosti od 10.000 KM ili većem iznosu.

Usvajanjem prijedloga zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti omogućava se nastavak međunarodne saradnje i razmjene informacija kako bi građani i država Bosna i Hercegovina bili zaštićeni od posljedica pranja novca i finansiranja terorizma, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Fena)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu