Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Hiljade gastarbajtera vraćaju se kući u BiH!

Go down

Network | Pribava Hiljade gastarbajtera vraćaju se kući u BiH!

Komentar by Admin on Sun 29 Mar 2009, 14:28Bez posla ostao 901 gastarbajter s područja Tuzlanskog kantona • Skoro 350 otkaza radnicima iz RS...


Najmanje 3.000 radnika iz BiH tokom posljednjih nekoliko mjeseci vratilo se u zemlju nakon što su izgubili posao zbog posljedica velike ekonomske krize koja je pogodila Evropu.

No, naša zemlja u ovom trenutku nema preciznih podataka o broju otpuštenih radnika, jer mnogi od njih uopće nisu evidentirani. Strahuje se da se radi o hiljadama gastarbajtera koji su dobili otkaze i svakodnevno pristižu u BiH.

Udar po građevinarima

Prema riječima portparola Agencije za rad i zapošljavanje BiH Sanele Zeljković, od septembra prošle godine evidentirano je oko 3.000 radnika koji su ostali bez posla u inozemstvu. Najveći broj, njih oko 1.650, otkaze je dobio u Sloveniji, a slijede ih pečalbari iz Hrvatske i Srbije.

- Prema kvalifikacionoj strukturi, najveći broj radnika je sa KV, SSS, NKV spremom, a oni dolaze iz građevinarstva, prerađivačke industrije, autoindustrije i slično - rekla je Zeljković

Zasigurno najveći broj gastarbajtera koji su se vratili u zemlju dolazi s područja Tuzlanskog kantona. Prema riječima portparola Službe za zapošljavanje TK Jasne Bedak, evidentirana je čak 901 osoba s područja tog kantona koja je ostala bez posla u evropskim zemljama od septembra prošle do januara ove godine.

Otkazi u Hrvatskoj

- U Hrvatskoj je otkaz dobila 401 osoba, 258 na području Slovenije, 125 u Austriji i 81 osoba u Srbiji. Sedam ih je otpušteno u Makedoniji, deset u Crnoj Gori, osam u Njemačkoj i Švicarskoj, po 11 u Italiji i Rusiji - istakla je Bedak.

Pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje RS Đorđe Marčeta rekao je za "Avaz" da su u posljednja četiri mjeseca bez posla ostala 344 gastarbajtera iz tog entiteta.

- U novembru i decembru bez posla su ostale 63, a za dva mjeseca ove godine još 281 osoba. U januaru i februaru otkaze u Hrvatskoj dobile su 103 osobe, 98 u Srbiji, 66 u Sloveniji, 12 u Crnoj Gori - pojasnio je Marčeta.

Broj otpuštenih duplo veći

Koordinator Udruženja nezaposlenih BiH Mehmed Hasanović ne vjeruje u službene podatke. Smatra da je broj otkaza duplo veći.

- Treba znati da je najjeftinije i najsigurnije otpuštanje stranaca, a time i naših sugrađana. Vlasti u BiH morale bi poduzeti hitne mjere kako bi zbrinule gastarbajtere koji se vrate u zemlju - rekao je Hasanović.

Bez posla ostalo i stotinjak građana iz ZDK

Direktor Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona Nihad Pašalić potvrdio je za "Avaz" da su od početka novembra registrirali stotinjak osoba koje su ostale bez posla u inozemstvu.

- Ovu cifru, međutim, treba uzeti s ozbiljnom rezervom, jer vjerujemo da je broj otpuštenih gastarbajtera sigurno znatno veći. Većina njih išla je u vlastitom aranžmanu, privremeno, povremeno ili na određeno vrijeme. Također, neki jednostavno ni u inozemstvu nisu bili prijavljeni - kaže Pašalić.

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu