Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Izvoz rezane građe smanjen 41 posto

Go down

Network | Pribava Izvoz rezane građe smanjen 41 posto

Komentar by Admin on Thu 28 May 2009, 17:51


Smanjenje ukupnog izvoza drvne industrije BiH nije rezultat smanjenja izvoza namještaja, već proizvoda nižeg stupnja obrade, istaknuto je danas na sjednici Grupacije drvne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu.

Grupacija je razmatrala uvozno-izvozne rezultate drvne industrije za prošlu i prva tri mjeseca ove godine.

Sekretarka Grupacije Selma Bašagić kazala je da je u prva tri mjeseca ove godine izvoz iznosio 142 miliona KM, a uvoz 50 miliona KM, tako da je pokrivenost uvoza izvozom bila 281 posto i veća je nego u istom periodu prošle godine.

"Smanjeni izvoz drvne industrije je pretežno rezultat manjeg izvoza rezane građe, za 41 posto, a mnogo manje rezultat smanjenog izvoza podova, parketa i furnira, što je ipak ohrabrujuće. Izvoz namještaja ostao je na nivou tri mjeseca 2008. i čak ima blago povećanje", kazala je Bašagić.

Najviše se izvozilo u Njemačku, Francusku, Italiju Hrvatsku, Srbiju, Austriju itd.

U 2008. izvoz je iznosio 742 miliona KM, a uvoz oko 337 miliona KM, pa je pokrivenost uvoza izvozom bila 219 posto. U strukturi izvoza namještaj, odnosno finalni proizvodi od drveta čine 34 posto.

Drvna industrija, jedna od ključnih privrednih djelatnosti u BiH, među prvima se našla na udaru krize. Njihovi izvozi u zapadnu Evropu drastično su reducirani, neki prepolovljeni, a neki i otkazani. Direktor Tvornice građevinske stolarije "Hamidović" iz Kalesije Rasim Hamidović kazao je da BiH ima dobre prilike za plasman proizvoda u zemlje Bliskog istoka i arapskog svijeta.

"Najavljeno je da se tamo otvaraju veliki poslovi, ali nam je potrebna logistička podrška vlade i dobra organizacija svih firmi koje se bave ovim poslom", kazao je Hamidović.

(Fena)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu