Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Život i ljetovanje polovina građana BiH plaća isključivo na rate

Go down

Network | Pribava Život i ljetovanje polovina građana BiH plaća isključivo na rate

Komentar by Admin on Wed 27 May 2009, 17:56


Građani na ljetovanje misle isključivo na odgodu, odnosno plaćati u ratama

Uprkos stalnim upozorenjima da će svjetska ekonomska kriza dodatno „istanjiti“ novčanike građana RS kojima jedna radnička plaća ne pokriva ni mesečne troškove, turističke agencije ovih dana zadovoljno trljaju ruke i kažu kako je zanimanje ipak solidno, a za neke destinacije, poput Grčke, i povećano.

Već tradicionalno, gotovo polovina putnika ljetovanje plaća u ratama. Tako u turističkoj agenciji „Unis turs“ u Banji Luci potvrđuju kako imaju i gužve, a građani se najviše raspituju za ljetovanje u Grčkoj.

U toj zemlji, procenjuje se, ljetuje oko 35 posto turista iz RS. Slijede: Hrvatska, Turska, Egipat i Crna Gora, a oko pet posto ljeto provodi u Tunisu, Bugarskoj i Španjolskoj. Direktor ove agencije Zoran Preradović kaže kako ove godine vlada veliko zanimanje za krstarenja.

- Smanjena je potražnja za privatnim smještajem, a zanimanje za hotele s četiri ili pet zvjezdica čak se i povećalo - kaže on.
- Imamo veliku potražnju i za apartmanskim smještajem. Tajnik Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže kako podatak da je opala potražnja sa privatnim, jeftinijim smještajem govori o tome da su oni koji su ranije na letovanje jedva odlazili, sada i od toga odustali.

- Oni koji su putovali tako što su ostatak godine stezali remen od toga polako odustaju, jer vlada velika neizvjesnost i strah od gubitka posla. Ljetovanje na otplatu veliki je rizik - kaže Petrović. Istraživanja Pokreta potrošača pokazala su da oko 80 posto građana ove godine i ne pomišlja na ljetovanje, oko 15 posto njih će otići tako što će se zadužiti kreditom ili otići u minus.

Petrović upozorava da treba biti oprezan kod ugovaranja ljetovanja, jer u promotivnom materijalu ili reklamama piše samo osnovna cijena aranžmana. Da ne bi kupovali „mačka u vreći“ građanima savjetuje da pročitaju i „sitna slova“ iz ugovora.
- U cijene nisu uračunati dodatni, a ne tako bezazleni troškovi poput boravišnih ili lučkih pristojbi kod krstarenja - kaže on.

(vecernji.hr)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu