Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Mostar i Tuzla dobivaju centre za radioterapiju

Go down

Network | Pribava Mostar i Tuzla dobivaju centre za radioterapiju

Komentar by Admin on Mon 25 May 2009, 22:34

VEĆA ZDRAVSTVENA PRAVA PACIJENATA U FBIH


Federacija BiH radi na razvoju zdravstva i većim pravima pacijenata, boljem liječenju i uslugama

Tri su osnovna sustavna smjera djelovanja Federalnog ministarstva zdravstva u idućem razdoblju koja za cilj imaju jačanje sustava, a samim tim i unaprjeđenje zdravstvenog stanja stanovništva u ovom bh entitetu.

Osnovni paket prava
Prvi je jačanje primarne zdravstvene zaštite i definiranje osnovnog paketa zdravstvenih prava u FBiH, što za cilj ima povećanje zdravstvenih prava pacijenata i, prije svega, izjednačavanje tih prava na razini cijele Federacije, što dosad nije bio slučaj. Ministarstvo je tijekom 2008. izradilo osnovni paket zdravstvenih prava koji je usvojila i Vlada Federacije BiH.

Osnovni paket je jedan od temeljnih reformskih dokumenata u zdravstvu i ministarstvo u 2009. godini u tom pravcu planira izraditi i operativne planove za provedbu osnovnog paketa i stvaranja financijskih pretpostavki za njegovu provedbu u svim županijama. Jačanje primarne zdravstvene zaštite intenzivno se provodi kroz Projekt jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva kreditnim sredstvima IDA kredita Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Europe i lokalnim udjelom Vlade Federacije BiH i županijskih vlada.

Kroz taj projekt u prošloj godini je renovirano 116 ambulanti obiteljske medicine, a nakon što su završene sve potrebne procedure, ubrzo se očekuje i isporuka nove medicinske opreme za 128 ambulanti. Tim projektom u ovoj godini, između ostalog, planira se provesti informatizacija primarne zdravstvene zaštite, odnosno ambulanti obiteljske medicine i domova zdravlja u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, kao i njihovo umrežavanje sa županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja, što je iznimno važno za uspostavu učinkovitijeg sustava zdravstvene zaštite.

Razvoj onkologije
Drugi smjer djelovanja ministarstva zrcali se u jačanju najvećeg stupnja zdravstvene zaštite, ponajprije na program transplantacije i s tim u vezi ministarstvo je u prošloj godini izradilo Zakon o transplantaciji koji je u formi nacrta usvojio Parlament Federacije BiH. Isto tako, radit će se i na razvoju onkologije i u vezi s tim treba istaknuti da će u Federacijni BiH u ovoj godini biti otvorena dva nova centra za radioterapiju.

Zasad takav centar postoji jedino u Klinički centar univerziteta u Sarajevu, a ove godine se planira otvaranje još u Tuzli i Mostaru.
Federalno ministarstvo zdravstva radit će u idućem razdoblju i na donošenju novih zakona i propisa iz oblasti zdravstva te reformi financiranja zdravstvenih usluga koja za cilj ima racionalniju potrošnju sredstava u zdravstvu. U tom kontekstu ministarstvo planira donijeti nove zakone o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju, kao i zakon o krvi i krvnim sastojcima koji je u formi nacrta usvojila i Vlada Federacije BiH.

(vecernji.hr)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu