Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Pronađeni ostaci primata stari 47 miliona godina

Go down

Network | Pribava Pronađeni ostaci primata stari 47 miliona godina

Komentar by Admin on Wed 20 May 2009, 21:38

Dobro očuvan fosil omogućava detaljan uvid skeleta životinje ali i mekanih dijelova tijela, te sadržaja želuca...


U New Yorku su predstavljeni fosilni ostaci ženke primata čija se starost procjenuje na 47 miliona godina, koja bi mogla da bude zajednički predak čovjeka i majmuna.

Fosilni ostaci životinje koju su naučnici nazvali "Ida", koji se smatraju najkompletnijim fosilnim ostacima primata pronađenim do danas, otkriveni su 1983. godine nedaleko od Frankfurta u Nemačkoj.

Grupa paleontologa iz više zemalja predstavila ih je medijima u Prirodoslovnom muzeju u New Yorku.

Naučnici su istakli da bi taj primjerak primata sličnog lemuru, latinskog naziva Darwinius mashillae, mogao da bude neka vrsta "karike koja nedostaje" u evoluciji vrsta, odnosno zajednički predak čovjeka i majmuna.

Idin skelet je potpun 95 posto. Prodat kolekcionarima na jednom specijalizovanom sajmu u Njemačkoj, dugo je bio razdvojen u dva dijela sve dok naučnici nisu shvatili njegovu važnost, ponovo ga sastavili i počeli da ga proučavaju.

Po obliku nekih kostiju i nekim drugim pokazateljima Ida je bila mlada ženka, od samo devet mjeseci. Njena težina kretala se od 650 do 900 grama, a visina, u koju je uračunata i dužina repa, dostizala je jedan metar. Palac, odvojen od ostalih prstiju bez kandži, potvrđuje da je riječ o primatu.

Začuđujuće dobro sačuvan fosil omogućava detaljan uvid ne samo skeleta životinje već i mekanih dijelova tijela, čak i sadržaja želuca.

Ida je bila biljojed i hranila se voćem, zrnevljem i lišćem. Vrlo je slična današnjim lemurima, izjavio je Jens Frantzen, njemački stručnjak za fosile sa Naučnoistraživačkog instituta u Frankfurtu obraćajući se novinarima u Prirodoslovnom muzeju u Njujorku.

Za istraživače to je kao da su pronašli Nojevu barku, rekao je Jorn Hurum, norveški paleontolog sa univerziteta u Oslu, ističući ogromnu važnost tog fosila za razumjevanje evolucije vrsta i poreklo čovjeka.

- Ovaj fosil nalaziće se u svim didaktičkim priručnicima u narednih sto godina - kazao je on.

- U objašnjenju evolucije primata teško je zamisliti kompletniji skelet od ovog - ocjenio je Holie Smith, antropolog sa univerziteta u Michiganu, koji je također učestvovao u predstavljanju velikog otkrića.

Značaj ove životinje je u tome što se njeno mjesto nalazi tačno prije razdvajanja dvije grane u evoluciji vrsta koje su s jedne strane vodile do majmuna i ljudskih bića i s druge do lemura i drugih primata udaljenijih od homo sapiensa.

- To je onaj element koji je nedostajao i koji ranije nismo mogli da analiziramo - podvukao je Phillip Gingrich, stručnjak za primate sa univerziteta u Michiganu.

Predstavljanje ovih fosilnih ostataka propraćeno je u svim medijima, a na američkoj kablovskoj televiziji "History" uskoro će biti emitovan dokumentarni film naslovljen "Karika" koji se bavi istom temom.

(avaz.ba)

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu