Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

"Halal Park" u Gračanici

Go down

Network | Pribava "Halal Park" u Gračanici

Komentar by Admin on Tue 05 May 2009, 00:14

"Halal Park" u Gračanici


Faruk Širbegović u Kuala Lumpuru u Maleziji, sa HDC-om, glavnim malezijskim autoritetom u razvoju Halal Inicijativa, potpisao Memorandum o razumijevanju o saradnji na projektu prvog "Halal Parka" u Bosni i Hercegovini. Za dvije godine bit će otvoreno nekoliko hiljada novih radnih mjesta.

Potpisivanju Memoranduma, koje je upriličeno u okviru 4. Svjetskog Halal foruma, prisustvovao je i Reis ul-u-lema Mustafa ef. Cerić.

Planirano je da "Halal Park" bude smješten u Gračanici, u Poslovnoj zoni Širbegović grupe. Trenutna vrijednost projekta se procjenjuje na oko 100 miliona eura, i donosit će oko 500 miliona eura zarade godišnje. Za dvije godine, koliko će "Halal Parku" trebati da počne funkcionisati u punom kapacitetu, bit će otvoreno nekoliko hiljada novih radnih mjesta.


- "Potencijal za proizvodnju prehrambenih proizvoda u BiH trenutno se procjenjuje na 4 milijarde eura. Uzimajući u obzir da muslimani čine oko 50% populacije BiH, mogućnosti za kvalitetnu halal proizvodnju su dosta velike", kazao je Faruk Širbegović, te dodao:

- "Malezija i BiH odavno imaju dobre odnose, te nam pričinjava zadovoljstvo da proširimo saradnju na ovaj način, pozivom našim Malazijskim kolegama da iskoriste izvanredne ekonomske mogućnosti koje ima BiH. Za njih su mogućnosti time veće što će moći iskoristiti bosanski "Halal Park" kao platformu za izlazak na tržište EU, jer BiH ima trenutno potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, gdje se svi proizvodi iz BiH koji se izvoze u EU oslobađaju taksi."
Potpisivanjem Memoranduma dvije strane su se obavezale na primjenjivanje samo jednog, zajedničkog Halal standarda pod OIC-om (Organizacija Islamskih Zemalja), na dodatne treninge i razvijanje neophodnih vještina, te nastavak bilateralnog trgovinskog razvoja između malezijskih kompanija i kompanija u okviru inicijative bosanskog "Halal Parka".

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu