Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Građani će plaćati javnu rasvjetu

Go down

Network | Pribava Građani će plaćati javnu rasvjetu

Komentar by Admin on Thu 26 Mar 2009, 17:27Nakon odluke o povećanju cijena odvoza smeća sa 5KM na 8KM Općinsko vijeće Gračanica na narednoj sjednici glasati će po Odluci o javnoj rasvjeti prema kojoj bi troškove održavanja javne rasvjete snosili i građani u mjesečnom iznosu od 2KM.

Ovom odlukom utvrđuje se način finansiranja izgradnje, rekonstrukcije i održavanja javne ulične rasvjete na području općine, a prijedlog je da se troškovi održavanja javne rasvjete finansiraju iz komunalne naknade za javnu rasvjetu koja se plaća u mjesečnom iznosu od 2KM po svakom registrovanom potrošaču električne enerije.

Odluka koja će na narednoj sjednici doći na glasanje pred 30 vijećnika Općinskog vijeća pokazati će stvarno stanje političkih odnosa u ovom zakonodavnom tijelu. Da li će se održati predizborna obećanja stranaka o razumnoj i principijelnoj politici ili će riječi značiti jedno a djela ostati u domenu nezamjeranja, pokazati će glasanje za novi namet na budžet domaćinstava u Gračanici.

Odluka o javnoj rasvjeti predviđa da svaki registrirani potrošač električne energije snosi trokoškove održavanja javne rasvjete kojom upravlja Općina Gračanica, u iznosu od 2KM. Odluka predviđa da se prikupljena sredstva koriste za plaćanje utrošene električne energije, održavanje javne rasvjete, kao i učešće u finansiranju izgradnje kao sredstava građana na područu mjesne zajednice u kojoj su prikupljena.

Naplatu sredstava sa urbanog područja Gračanice vršila bi nadležna služba finansija Općine Gračanica dostavom godišnjih platnih naloga.

Kao razlozi za donošenje ovakve odluke navode se nedostaci sredstava za obejzbjeđenje plaćanja utroška električne energije za javnu rasvjetu. Troškovi električne energije za javnu rasvjetu iznose 400.000KM, a što znatno opterećava budžet Općine.

Na sjednici Općinskog vijeća Gračanica 31.01.2008. godine prihvaćen je Nacrt odluke o javnoj rasvjeti, s tim da je ista stavljena na javnu raspravu u trajanju od 60 dana. Tekst odluke postavljen je i na našem portalu, gdje su na forumu građani mogli dati svoje mišljenje.

Zbog primjedbi, upućenih od strane pravnih lica, da ne postoji opravdanost za različite cijene za pravna lica i građane i da većina pravnih lica u krugu svojih objekata imaju vanjsku rasvjetu (koju su sami izgradili i sami plaćaju), izvršena je izmjena u odnosu na Nacrt odluke i za sve potrošače - sva potrošačka mjerna mjesta stavljena jedinstvena cijena od 2KM/mjesečno.

Gračaničke novine: Novi namet na vilajet zove se javna rasvjeta

Općinska administracija u Gračanici, nakon 2 godine, upornog nametanja novog nameta građanima, pripremila je odluku da je usvoje 30 odabranih u Općinskom vijeću za i u ime 54.000 stanovnika, stoji u online komentaru "Gračaničkih novina".

"Odlukom o javnoj rasvjeti", Gračanlijama se želi nametnuti novi harač - plaćanje 2 KM mjesečno za osvijetljavanje javnih mjesta sa javnih bandera. To ukupno iznosi 24 KM godišnje x 16.113 potrošača struje u Gračanici: 386.712 KM. Ako prođe odluka, a hoće, jer u Vijeću uvijek ima 16 onih koji se ne žele zamjeriti administraciji, uz priželjkivanu naplatu od npr. 60 %, prikupiće se godišnje 232.027 KM, što je dovoljno da se plaća ova struja.

Riječ je dakle o novom napadu Vijeća na ionako sve ugroženije stanovništvo. Nakon što su povećali cijene odvoza smeća na 8 KM, vajni vijećnici su se osilili i sada nastavljaju svoj pohod na standard građana.

Uz silne takse koje građani plaćaju u općini samo što uzmu za šteku u općinskoj zgradu (naplaćeno prošle godine oko 2 miliona KM), ovaj namet bi općinarima dobro došao da ne bi smanjili svoje lijepe plate, topli obrok, regres, višestruka putovanja po Francuskoj (oko 5 miliona KM), vijećnicima paušale (koji su veoma vrijedni i mjesečno šlajboče oko 500 KM za jedan dolazak na vijeće), političkim partijama i klubovima vijećnika, itd (vidi izvršenje budžeta za 2008. godinu).

Za očekivati je da će ovu odluku podržati i režimski mediji i sajtovi koji će ubjediti narod da ne vjeruju svojim očima nego samo njima!

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu