Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Prvi koraci u izradi Strategije za mlade

Go down

Network | Pribava Prvi koraci u izradi Strategije za mlade

Komentar by Admin on Sun 03 May 2009, 17:17

Općinsko vijeće Gračanica na narednoj sjednici trebalo bi donijeti Odluku o izradi Strategije za mlade Općine Gračanica. Podrška Naše stranke.


Općina Gračanica aplicirala je za izradu Strategije za mlade kod Njemačkog društva za tehničku saradnju GTZ koje se bavi razvojem i podrškom omladinskim strukturama BiH. Već na narednoj sjednici Općinsko vijeće bi trebalo dobiti na usvajanje dokument Odluke o izradi Strategije za mlade općine Gračanica, odgovor je Općinskog načelnika Nusreta Helića na vijećničko pitanje Mirsada Čamdžića na ovu temu.

Naša stranka OO Gračanica uputila je vijećničko pitanje o aktivnostima na izradi Strategije za mlade: - "Naša stranka smatra da bi se problemi mladih na području općine Gračanica i njihove aktivnosti morali rješavati sveobuhvatno i koordinirati uz podlogu ovog dokumenta. Dokument Strategije za mlade obuhvaća informacije o problemima mladih, nedostacima sadašnjeg ambijenta za razvoj mladih i akcionom planu sa rješenjima. Strategiju za mlade izradile su i primjenjuju mnoge općine u BiH, pa i općine iz našeg okruženja. Dobili smo informaciju da je za izrađivanje strategije i njeno konačno usvajanje na Općinskom vijeću potreban period od 9 mjeseci, tako da bi se za pravovremeno i kvalitetno uređenje ove problematike na području općine Gračanica aktivnosti na izradi strategije morale pokrenuti što prije."

Dokument Strategije za mlade nastaje kao krajnji rezultat učešća u relizaciji projekta "Izgradnja i podrška strukturama u omladinskom sektoru" i potpisanog Sporazuma o saradnji između Njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ) kao organizacije koja provodi projekat i Općine koja ga usvaja.

GTZ je njemačka vladina organizacija koja u Bosni i Hercegovini provodi pomenuti projekat kao sastavni dio Ugovora između Vlade SR Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Dokument o omladinskoj politici, Strategija za mlade, donose zajedno zakonodavna i izvršna vlast, eksperti iz raznih oblasti i aktivni mladi ljudi. Usvajanjem Strategije ona postaje obavezujući dokument koji sadrži tačno definisane rokove za realizaciju pojedinih programa i aktivnosti i potrebna finansijska sredstva za njihovu realizaciju.

Uz postojeću Strategiju ekonomskog razvoja općine, ova ciljana, specifična Strategija za mlade usmjerena je na poboljšanje statusa mladih, ulaganja i iskorištavanja potencijala mladih koji će biti nosioci razvoja općine i realizacije zacrtanih strateških projekata u narednim godinama.

Iskustva zemalja u Evropi pokazala su da se problemi prepoznati i prisutni u životu mladih najefikasnije i sistemski rješavaju kroz posebnu strategiju na lokalnom nivou, tako da i zemlje u regionu i značajan broj općina u Bosni i Hercegovini već imaju usvojen ovaj dokument. Vrijeme za izradu Strategije za mlade je oko 9 mjeseci.

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu