Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Alkohol razara sluznicu

Go down

Network | Pribava Alkohol razara sluznicu

Komentar by Admin on Fri 17 Apr 2009, 16:01

Dva puta se češće javlja komplikacija ulkusne bolesti poput krvarenja kod osoba koje piju alkohol...


Pušenje komplicira bolest i otežava liječenje

Peptički ulkus ili čir na želucu je erozija ili otvorena rana na sluznici želuca i najčešće je uzrokovan bakterijskom infekcijom Helicobacter pylori. Alkohol direktno oštećuje sluzokožu želuca mijenjajući pH vrijednost, što izaziva upalni proces koji je pogodan razvoju bakterija, posebno H. pylori.

Istraživanja pokazuju da veliki broj ulkusnih bolesnika redovno konzumira alkohol. Utjecaj alkohola na lučenje kiseline želuca je bifazičan: koncentracija alkohola u piću od jedan do četiri posto stimulira sekreciju kiseline, a veće koncentracije alkohola nemaju efekta ili čak inhibiraju sekreciju.


Cak i ovaj voli da pusi..hmm

Pražnjenje želuca

To znači da ostali sastojci alkoholnih pića, a ne sam etanol, stimuliraju sekreciju kiseline. Redovno uzimanje alkohola u većim količinama važan je rizikofaktor nastanka ulkusa. Dva puta se češće javlja komplikacija ulkusne bolesti poput krvarenja kod osoba koje piju alkohol u odnosu na one koji ga ne konzumiraju.

U mnogim kliničkim i eksperimentalnim ispitivanjima dokazana je i povezanost pušenja i ulkusne bolesti. Na osnovu kliničkih iskustava, stručnjaci kažu da je pušenje povezano s pojavom više ulkusa, lokalizacijom želučanog ulkusa bliže kardiji, povećan je procent recidiva ulkusa, kao i otežano cijeljenje samog ulkusnog defekta.

Pušenje utječe na povećanje sekrecije pepsinogena (agresivnog faktora sluznice), smanjenje produkcije endogenih prostaglandina (odbrambenog faktora sluznice), remeti protok krvi u gastroduodenalnoj regiji, smanjuje pankreatičnu sekreciju bikarbonata te dovodi do ubrzanog pražnjenja želuca.

Eliminacija bakterije

Pušenje usporava liječenje ulkusa, utječe na njegovu ponovnu pojavu, povećava rizik od komplikacija i agresivnije bolesti. Uočeno je da je pušenje važan riziko faktor za nastanak čira ne samo prije, nego i nakon odstranjenja Helicobacter pylori.

Naime, nikotin blokira bikarbonatnu sekreciju pankreasa, izostaje neutralizacija želučane kiseline u duodenumu, što pogoduje nastanku ulceracije. Pušači imaju povećan rizik od želučanog i duodenalnog ulkusa i to proporcionalno intenzitetu pušenja.

Veza s jetrom

Kod više od četvrtine osoba koje imaju cirozu jetre bilježi se i postojanje ulkusa. Česta je i kod osoba kod kojih je u terapijske svrhe izvršena hirurška intervencija s portokavnim šantom. Uzrok nastanka ulkusne bolesti leži u nemogućnosti razgradnje histamina u oboljeloj jetri ili u slučaju šanta u prelasku histamina iz portnog krvotoka bez prethodnog prolaska kroz jetru.

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu