Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Obilježena 17. godišnjica Armije RBiH

Go down

Network | Pribava Obilježena 17. godišnjica Armije RBiH

Komentar by Admin on Wed 15 Apr 2009, 21:26

Svečanoj akademiji prisutvovalo samo 10 općinskih vijećnika. Šehidsko mezarje na Šabuši "obraz" Gračanice.Svečanoj akademiji prisutvovalo samo 10 općinskih vijećnika. Šehidsko mezarje na Šabuši "obraz" Gračanice.

U utorak je nakon nekoliko godina pauze konačno na neki način obilježena 17.-ta godišnjica od formiranja Armije Republike BiH, one iste koja je branila i odbranila Bosnu i Hercegovinu i u koju smo se svi odreda kleli tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Koliko smo je zbilja svi zajedno cijenili pokazuje naš odnos naspram demobilisanih boraca, RVI i porodicama šehida i poginulih boraca. Sve ove kategorije već odavno su briga centara za socijalni rad, a na biroima za zapošljavanje nema dovoljno memorije u kompjuterima da se evidentiraju svi nezaposleni.

Još je jadniji naš odnos naspram mezarja onih čijom zaslugom danas kročimo slobodno po ovoj napaćenoj zemlji. To se posebno odnosi na šehidsko mezarje Šabuša, koje je ujedno i mjesto gdje razne delegacije polažu cvijeće prilikom nekih značajnijih datuma. Više od 10 godina trebalo nam je da tamo postavimo dva kvadratna metra betonske armature da se cvijeće ne polaže na goli beton. Ove godine cvijeće su polagale tri delegacije i sve tri su gazile travu do koljena da bi prišle i ovom improvizovanom postamentu, kako ono narodna pjesma kaže: "Konju do stremena , a junaku do koljena". Onako ljutit svoj bijes po dolasku na svečanu Akademiju iskalio sam na vijećniku Senadu Memiću, čija je firma Komus bila zadužena da održava ovo mezarje. Strpljivo me saslušao i onda mi naveo nekoliko činjenica zbog kojih i pišem ovaj tekst. Naime ugovor Komusa sa Općinom je istekao sa krajem 2008. godine ali su radnici Komusa čistili mezarje do februara, kada je iz Općine vraćena faktura i zatražen novi ugovor za 2009. godinu. Iz Komusa je, po Senadovim riječima, ugovor proslijeđen u Općinu ali su im tamo kazali da će oni uraditi novi ugovor i to do dan danas nije urađeno.

I kad smo već kod vijećnika onda moram istaći da ih je na svečanoj Akademiji u čast 17.-te godišnjice Armije R BiH bilo ukupno 10 (deset) na čelu sa predsjedavajućim Muharemom Musićem. Pored njega u sali Osnovne muzičke Gračanica nalazili su se i vijećnici: Rabija Fišić, Suljo Mehanović, Hasan Puškar, Senad Memić, Mujo Hasić, Džemal Jukan, Hasan Fehratović, Sead Gazibegović i Zijad Isić.


(Foto: Muharem Musić i Nusret Helić)


(Foto: Suljo Mehanović i Rabija Fišić)


(Foto: Hasan Puškar, Senad Memić i Mujo Hasić)


(Foto: Džemal Jukan)


(Foto: Hasan Fehratović i dr. Omer Hamzić)


(Foto: Sead Gazibegović)


(Foto: Zijad Isić)

Koliko će delegacija još gaziti travu da bi došlo do Šehidskog mezarja na Šabuši teško je reći ali ako se stvari budu rješavale ovim tempom onda ćemo ući i u 22. stoljeće, a sve će ostati isto ili malo gore. O obećanoj prilaznoj stazi i spomen česmi na kojoj bi umorne majke, koje jedine redovno i posjećuju mezarove naših šehida i poginulih boraca , mogle oprati ruke i osvježiti se nakon uspona uz Patkovaču, ne treba uzalud ni trošiti riječi.

I šta će nama Centralno šehidsko spomen obilježje upitam se ja , prisjećajući se onih silnih rasprava i žuči prosute na forumu našeg web site-a i mnogim drugim formalnim i neformalnim sijelima, kad im ni mezarove i mezarja nismo u stanju urediti i održavati onako kako spada i kako nas duže i Bog i ljudi, a najviše naši šehidi i poginuli borci.

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu