Network | Pribava
Dobrodošli Na Staru Web Stranicu. Molim Sve Goste I Članove Da Se REGISTRUJU Na Novu Oficijalnu Stranicu http://pribava.info/ . Hvala Na Razumijevanju !!!

S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava - Pribava Info Te@m
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!

Miričina od jučer bez minskih područja

Go down

Network | Pribava Miričina od jučer bez minskih područja

Komentar by Admin on Thu 09 Apr 2009, 15:33


Deminirano 110.537,73 kvadratnih metara obale i korita rijeke Spreče.

U srijedu je izvršena primopredaja deminirane površine iz projekta "Obala i korito rijeke Spreče 2", na lokaciji mosta za Porječinu u Mjesnoj zajednici Miričina. Radi se o površini od 15.114 metara kvadratnih, koje je deminirala sarajevska deminerska firma "REASeuro WORLDWIDE".

O tome Mustafa Bajić, Šef općinske Službe za Civilnu zaštitu, kaže:

- "Radi se o projektu I kategorije sa Općinske liste prioriteta deminiranja. Sa ovim projektom prostori uz desnu obalu rijeke Spreče u MZ Miričina su deminirani, tako da su sa tog aspekta stvoreni preduslovi za čišćenje i produbljivanje korita rijeke Spreče. Sa ovim projektom na području općine Gračanica ukupno je deminirano 13 projekata, odnosno 217.035 m2,a od toga 110.537,73 m2 se odnosi na Obalu i korito rijeke Spreče."


Pored ovog već završenog projekta otvoreno je radilište i na projektu deminiranja "Obale i korita rijeke Spreče 5"u MZ Donja Orahovica ukupne površine 15.447 m2.

Sredstva za deminiranje navedenog projekta obezbijedili su: Provincija Padova (Italija), Općina Gračanica i fondacija ITF.

Primopredaji je prisustvovao i općinski načelnik Nusret Helić:

- "Najbitnije je da smo ljudima stvorili uslove da bez bojazni uđu u svoje njive, jer s obzirom na svjetsku ekonomsku krizu, poljoprivredna proizvodnja sve više dobija na značaju. Lokalna zajednica će i u narednom periodu nastojati obezbijediti štoviše sredstava da se ovi projekti nastave i izvrše sve neophodne pripreme za produbljivanje i čišćenje korita rijeke Spreče."

Nažalost uspješno čišćenje mina sa desne obale rijeke Spreče ne prati paralelno čišćenje i na drugoj obali koja se nalazi na teritoriji općine Petrovo (Republika Srpska), jer će se tek nakon deminiranja i lijeve i desne obale moći prići produbljivanju i čišćenju korita Spreče, a što će smanjiti opasnost od poplava, koje se dešavaju nakon svake malo obilnije kiše.

_________________
S Poštovanjem Vaš
Network | Pribava
Dobro Nam Došli I Ljuti Ne Otišli !!!


avatar
Admin
Admin
Admin


Broj komentara
Broj komentara:
874/1000  (874/1000)

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu